ΟΔΗΓΙΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ  ΛΗΨΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ  ΛΗΨΗΣ

 1.  ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ  V600E ΤΗΣ BRAF ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ

ΥΛΙΚΟ FNA

 1. Εκχύνουμε το 1/3 της λήψης της FNA σε δοχείο (falkon ή πλαστικό δοκιμαστικό σωλήνα με καπάκι ή αντιστοίχου τύπου δοχείο) με αιθανόλη. Επί αδυναμίας λήψης επαρκούς ποσότητας υλικού, ξεπλένουμε την βελόνα στο δοχείο με την αιθανόλη. Ως έσχατη λύση χρησιμοποιούμε κάποιες από τις αντικειμενοφόρους που έχουμε επιστρώσει με κύτταρα. Προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατό περισσότερα κύτταρα χωρίς ή με ελάχιστα κύτταρα αίματος.
 2. Το τοποθετούμε στην συντήρηση στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι την αποστολή.
 3. Κάθε δείγμα πρέπει να συνοδεύεται από ιστορικό με Ονοματεπώνυμο, Αριθμό μητρώου, ηλικία, φύλο και αν υπάρχει κυτταρολογική εκτίμηση.

ΥΛΙΚΟ ΒΙΟΨΙΑΣ

FFPE τομές (Formalin-Fixed, Paraffin-Embedded sections)

 1. Χρειάζονται ιστοτεμάχια μονιμοποιημένα σε μπλοκ παραφίνης (μπορεί και να έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από παθολογοανατομικό εργαστήριο). Επαρκής ποσότητα δείγματος είναι 5 άβαφες τομές πάχους 5-10μm. Κόβουμε σε μικροτόμο 5 τομές πάχους 10μm (αν είναι πιο λεπτές και είναι εφικτό κόβουμε περισσότερες), τις τοποθετούμε σε αντικειμενοφόρους πλάκες που τις αριθμούμε . π.χ Αριθμός μητρώου 141-1, 141-2, 141-3,…141-6, ή αρχικά ονόματος Κ.Π 1, ΚΠ2 …ή όνομα Κων/νος Παπαδόπουλος 1, Κων/νος Παπαδόπουλος 1,κτλ.

Προσοχή: Κάθε φορά που αλλάζουμε μπλοκ παραφίνης (και επομένως περνάμε σε ιστό καινούργιου ασθενούς), αλλάζουμε και λεπίδα στο μικροτόμο, για να αποφύγουμε επιμολύνσεις των δειγμάτων.

 • Στην τελευταία (βασικό να είναι η τελευταία αυτή που θα «βάψουμε») κάνουμε χρώση αιματοξυλίνης/ηωσίνη
 • Εντοπίζουμε στο μικροσκόπιο (στην τομή με χρώση) την περιοχή του καρκίνου ή μικροκαρκινώματος και με μαρκαδοράκι την σχεδιάζουμε στο πίσω μέρος της αντικειμενοφόρου πλάκα. Προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε μόνο τον καρκινικό ιστό!! (Θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για να εντοπιστεί η περιοχή ενδιαφέροντος στις υπόλοιπες τομές για να γίνει η απομόνωση DNA).
 • Βάζουμε τις αντικειμενοφόρους πλάκες σε χάρτινες θήκες ή σε κάτι αντίστοιχο, ώστε να είναι ομαδοποιημένες και να μην υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν.
 • Κάθε δείγμα πρέπει να συνοδεύεται από ιστορικό με Ονοματεπώνυμο, Αριθμό μητρώου, ηλικία, φύλο και αν υπάρχει ιστολογική εκτίμηση.
 • ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΟΥΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΙΩΔΙΟΥ

Για τον προσδιορισμό του ιωδίου στα ούρα συνιστάται ιδανικά η λήψη 3 τυχαίων δειγμάτων ούρων, προκειμένου να αποφευχθεί η τυχαία διακύμανση, και στη συνέχεια προσδιορίζεται η μέση τιμή ως προς την περιεκτικότητα τους σε ιώδιο. Τα 3 διαφορετικά δείγματα θα πρέπει κατά προτίμηση να συλλεχθούν σε 3 διαφορετικές ημέρες και σε 3 διαφορετικές ώρες της ημέρας (π.χ. πρωινό δείγμα, μεσημεριανό δείγμα, βραδινό δείγμα). Αν δεν είναι δυνατή η λήψη 3 διαφορετικών δειγμάτων ούρων, τότε θα γίνεται λήψη ενός τυχαίου δείγματος.

Η συλλογή και φύλαξη των δειγμάτων ούρων θα πρέπει να γίνεται μέσα σε ειδικά αποστειρωμένους ουροσυλλέκτες (κοινώς, ουρομπόξ), οι οποίοι θα σφραγίζονται ασφαλώς και θα τοποθετούνται στη συντήρηση στο ψυγείο. Πάνω στους ουροσυλλέκτες θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του ασθενή και του δείγματος (ονοματεπώνυμο, ηλικία, μέρα και ώρα λήψης δείγματος). Τοποθετούμε τους ουροσυλλέκτες σε κάποιο κουτί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δυνατή η μετακίνησή τους στο εσωτερικό και αναγράφουμε ένδειξη εξωτερικά του κουτιού ώστε να προσδιορίζεται σαφώς το πάνω μέρος του, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν ανατροπή των δειγμάτων κατά τη μεταφορά.  Δεδομένου ότι η απαιτούμενη ποσότητα ούρων για κάθε προσδιορισμό είναι περίπου 2 ml , τα πιο πάνω ισχύουν για αποστολή των ούρων και σε σωληνάρια WASSERMAN ή EPPENDORF. Δεν απαιτείται πάγος κατά την αποστολή.

 • ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ  ΤΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΕΠΙ σ. KALLMAN ΚΑΙ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΥΠΟΓΟΝΑΔΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΥΠΟΓΟΝΑΔΙΣΜΟΥ

Κατόπιν συνεννόησης με κ. Νεοκλή Α. Γεωργόπουλο

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ KAI ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ. ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ.

Τα έξοδα αποστολής των δειγμάτων και παραλαβής των αποτελεσμάτων επιβαρύνουν τον πελάτη (περίπου 12-14€). Η πληρωμή γίνεται με αντικαταβολή με τη λήψη των αποτελεσμάτων. Συνεργαζόμενη εταιρεία ταχυμεταφορών: “Γενική Ταχυδρομική” (Κωδικός 350197).

Η κοστολόγηση κάθε εξέτασης  έχει ως εξής:

 • Ανίχνευση της V600E μετάλλαξης στο BRAF γονίδιο : 100€
 • Ιώδιο σε δείγμα ούρων (είτε πρόκειται για 1 δείγμα ή για 3 διαφορετικά του ίδιου ασθενή) : 30€
 • Ανίχνευση μεταλλάξεων του Σ. Kallmann και του Υπογοναδοτροφικού Υπογοναδισμού: (κατόπιν συνεννόησης με κ. Νεοκλή Α. Γεωργόπουλο)